16 d’abr. 2014

Preparem la Pasqua 2014. El perfum de la bona olor.Llegim aquest text de l'evangeli de Marc, just abans de començar la seva passió.
Unció de Jesús a Betània Mc 14, 3-9

Jesús es trobava a Betània, a casa de Simó el Leprós. Mentre era a taula, vingué una dona que duia una ampolleta d'alabastre plena d'un perfum de nard autèntic i molt costós. La dona trencà l'ampolleta i buidà el perfum sobre el cap de Jesús. Alguns comentaven indignats:
--De què serveix llençar així aquest perfum? S'hauria pogut vendre per més de tres-cents denaris i donar els diners als pobres.
I la censuraven.
Però Jesús digué:
--Deixeu-la! Per què la molesteu? Ha fet amb mi una bona acció. De pobres, en teniu sempre amb vosaltres, i els podreu fer el bé sempre que voldreu; en canvi, a mi no sempre em tindreu. Aquesta dona ha fet el que podia fer: s'ha anticipat a ungir el meu cos preparant-lo per a la sepultura. Us asseguro que, quan l'evangeli serà anunciat per tot el món, també recordaran aquesta dona i diran això que ha fet.


Aquest fragment de l’evangeli ,abans de la passió i mort de Jesús, ens relata el gest d’aquella dona que trenca una ampolla de perfum sobre Jesús. És un gest delicat, d’estimació, de confort i agraït pel mateix Jesús. Emmarca la passió de Jesús que comença amb el gest d’aquesta dona i culmina amb unes altres dones que el matí de pasqua van a ungir el cos de Jesús al sepulcre i esdevenen les primeres testimonis de la seva Resurrecció.

Aquesta segones Jesús mateix anticipa aquesta unció de la seva sepultura trencant aquesta ampolleta de perfum. Jesús també trenca el seu propi cos donant-se i el perfum trencat esdevé olor que s’escampa, com la seva resurrecció esdevé perfum de festa ,d’alegria. No es veu però es nota la seva fragància i aroma.

D’alguna manera Jesús ens diu que el gest de la dona queda unit a l’anunci de l’evangeli. Es símbol de donar-ho tot, de servei, d’estimació, d’alleujament en les dificultats... l’evangeli de la resurrecció que és bona noticia no solament s’expressa amb paraules, també i sobretot amb la vida. L’exemple, el compromís i els gest d’aquella dona n’és un clar exemple. No diu res però fa molt, no es veu quasi bé però tothom percep la seva fragància i bon olor.
 
El text també ens parla dels pobres i de com podem compartir, certament que aquella ampolla de perfum és cara i algu fa la reflexió de que millor donar-ho als pobres que llançar-lo. Jesús es presenta com el pobre: i ens recorda no el que hauriem pogut fer pels altres, sino el que realment fem. I Jesús ens convida a no oblidar el sofriment i les necessitats dels altres. Càritas a totes les parròquies actua a favor dels qui ho necessiten col·labora-hi sempre que puguis. Amb el teu temps, diners, menjar....