18 d’ag. 2014

TAULA DE LA DORMICIÓ DE LA MARE DE DÉU. SEGLE XV


Taula amb la Dormició de la Mare de Déu, de l'església de Santa Maria de Mas d'en Bosch, de Vilafortuny.
Data de l’últim quart del segle XV, gòtic flamenquitzant d’autor anònim. Les seves dimensions 103 x 57 x 5 cm, i formaria part d’un retaule.
 
La taula, possiblement, hauria format part en origen del retaule major de l'església de Santa Maria de Mas d'en Bosch, la resta del qual s'ha perdut. D'autor anònim, del qual tampoc no s'ha conservat cap obra més, l'obra evidencia una clara influència flamenca. Va ingressar al MDT l'any 1914, com a donació de la parròquia de Vilafortuny.

Compartiment d'un retaule, pintat al tremp i daurat amb pa d'or sobre fusta. S'hi representa l'escena de la Dormició de la Mare de Déu.

Al centre, la Mare de Déu, jacent en un cadafalc cobert d'una vànova blava, en escorç, vestida amb toca i túnica blanques i mantell de brocat. Al seu costat, un canelobre amb un ciri encès.

Darrere el cadafalc apareixen els apòstols, cinc dels quals representats de mig cos i de cara: d'esquerra a dreta, sant Joan, amb la palma, un apòstol amb les mans unides en oració, sant Pere, vestit de pontifical amb capa pluvial i amb el salpasser a la mà, un apòstol i un altre apòstol que sosté un llibre obert. Darrere d'ells apareixen suggerits els caps d'altres cinc apòstols mitjançant part dels seus nimbes. Davant un altre apòstol llegint un llibre a les mans. Son els onze apòstols com ens recorda el llibre dels fets dels apòstols. L'escena es desenvolupa en un interior, del qual només es veuen les tres partes del fons. L'escena està emmarcada amb un arc conopial, amb fulles de card estilitzades a l'extradós.

El retaule de la Dormició de la mare de Déu de Vilafortuny segueix un tipus valencià (Voragine i la llegenda àuria, el Misteri d’Elx). Per les tesis assumpcionistes (la resurrecció del cos ... la imatge de Jesús amb l’ànima com en les icones orientals va desapareixent) . Es típic del segle XV que hi hagi primer Sant Pere portant el salpasser i oficiant la litúrgia exequial i els apòstols amb saltiris a les mans.

La nostra Taula ha estat exposada en l’exposició: Stella Matutina, a la capella Immaculada Concepció. Catedral de Tarragona, 2012-2013

Actualment la taula es troba ara a la reserva del museu. Mentre no es tingui fet el nou magatzem, totes les obres estan ben embolicades i guardades, és molt complicat accedir-hi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.